City-lehti kirjoitti vuonna 2006 parisuhteen markkina-arvoteoriasta (kiitokset juttuvinkistä Teksasiin). Markkina-arvoteorian mukaan ihmissuhteet ovat kaupankäyntiä ihmisten ominaisuuksien välillä. Yksilöt hakevat vastinetta omille pinnallisille, sosiaalisille ja taloudellisille ominaisuuksilleen. Yksilön markkina-arvo on sitä korkeampi, mitä useammalle yksilö kelpaa kumppaniksi.

Haluttuja henkilöitä kutsutaan ylempitasoisiksi (YT), keskimääräisiä keskitasoisiksi (KT) ja ei-toivottuja alempitasoisiksi (AT).

Pakko sanoa, että niin raadolliselta kuin ihmisten jaottelu ylempi- ja alempitasoisiin luokkiin muun muassa ulkonäön ja sosiaalisen statuksen perusteella tuntuukin, pidän tämänsuuntaista teoriaa jossakin määrin paikkaansa pitävänä.

Mietitäänpä. Kuinka monta pariskuntaa tunnette, joissa toinen osapuoli on ei-niin-viehättävä ja toinen komea/kaunis? Kuinka monta pariskuntaa tunnette, jossa suhteen toinen osapuoli olisi vaikkapa rekkakuski ja toinen lääkäri? Tai vastaavasti, tunnetteko, vaikka julkisuudesta, pariskuntia, joissa toinen osapuoli on kaunis tai komea ja toinen ulkoisesti vaatimattomampi, mutta huomattavan varakas?

Suuri osa ihmisistä kuulunee keskitasoon. Sitten on mallin näköisiä miehiä ja naisia sekä rikkaita ja/tai vallan kahvassa roikkuvia, joiden markkina-arvo on selkeästi muita korkeampi. Lopuksi ovat vielä alempitasoiset, jotka ovat joko ulkoisilta ominaisuuksiltaan ei-niin-toivottuja, persoonallisuutensa puolesta erikoisiksi tai kummalliseksi luokiteltuja tai sosiaaliselta statukseltaan ei-haluttuja.

En väitä, etteikö kemioilla ja rakkaudella ole mitään merkitystä. Itse ainakin haluan, että mies vie minulta jalat alta ja perhoset lepattavat vatsanpohjassa. Pidän kuitenkin realistisena sitä, että tuleva kumppanini ei tule olemaan kaikkien naisten katseet kääntävä hottis Hunks-tanssija tai sikarikas liikemies, muttei myöskään verkkareissa laahustava raksaäijä tai työtön alkoholisti Itäkeskuksesta. Luultavasti ja toivottavasti mies on söpö / mukavan näköinen, miehen taloudellinen tilanne on normaalia, vakaata keskitasoa ja miehellä on suunnilleen samantasoinen koulutus kuin minulla.

Netti- ja pikadeiteillä olen huomannut, että ilmeisesti miesten suuresta egosta johtuen melko moni ATM eli alemman tason mies tavoittelee kuuta taivaalta. Kunnon nörttilookilla lähdetään siis pokaamaan sitä huoneen kauneinta naista, ja sitten naristaan, kun nainen ei lähdekään deiteille huonolla ryhdillä, kummallisilla hiuksilla, liian lyhyillä housuilla ja huonolla iholla varustetun miehen kanssa. Ja syyhän on tietysti naisessa, jolla on päässä vikaa tai joka ei ehkä tajunnut, että mies yritti iskeä tätä. Vaihtoehtoisesti nainen on varattu, vaikka sanoikin olevansa vapaa. Selityksiä löytyy, mutta ne haetaan jostain muualta kuin omasta itsestä.


Rauno, jos Kaisa ei lähde kanssasi treffeille, hän ei välttämättä ole varattu. Kerää itsesi ja katso peiliin. (Kuva istockphoto.com)

Cityn artikkelissa kuvaillaan, että ATM:t pitävät itseään uhreina ja säälivät itseään, mutta olen tästä eri mieltä. ATM:t eivät ole koskaan kunnolla katsoneet peiliin tai ainakaan eivät näe itseään muiden ihmisten silmin eivätkä siten pidä itseään ATM:nä. Siinä missä ATN eli alemman tason nainen ei lähde iskemään Mikko Leppilampea, ATM:llä on pokkaa yrittää Martina Aitolehteä, koska omasta mielestään hän on alfauros, jonka jalkojen juureen naiset lakoavat.

Tähän loppuun vielä kuvakollaasi tukemaan teoriaa ja tietysti kysymys lukijoille – uskotko markkina-arvoteoriaan?


Yöks. No other comments. Hugh'n kanssa seurustelevat tytöt jakavat vielä sänkynsäkin muiden tyttöjen kanssa. Sairasta. (Kuva clairebillips.moguling.com)


Malli Jenni Dahlman  sähköasentaja Pertti Virtanen Kannelmäestä? Nope. Malli Jenni Dahlman  Formula-kuljettaja Kimi Räikkönen? Yes. (Kuva tribuneindia.com)


En panisi Trumpia, vaikka hän lahjoittaisi minulle koko omaisuutensa. (Kuva ustoday.com)


Katsoin kohokohtia häistä enkä epäile, etteikö Katen ja Williamin rakkaus olisi aitoa. Mutta olisiko Kate rakastunut Williamiin, jos tämä olisi kaljuuntuva pitsakuski Essexistä? Epäilen. (Kuva ixauzav.blogspot.com)

Sitten vielä muutama parivalinta, joissa tasa-arvoiset ominaisuudet eivät tunnu kohtaavan:


Leenalla on outo miesmaku. Ensin Hjallis, sitten Kousa. Leena on näyttävä nainen, jolla on itselläänkin varallisuutta, joten rahan perässä hän tuskin juoksee. Toisaalta, olisiko hän seurustellut Hjalliksen tai Kousan kanssa, jos nämä olisivat putkimiehiä Kontulasta? Tuskin. Ehkä Leena onkin viehättynyt vallasta. (Kuva Mtv3.fi)


Samat kommentit kuin edellä. Leena, Helena, Meri-Kukka – mitä teidän päässä liikkuu? Hjalliksella täytyy olla jokin salainen ase, jota me muut emme tunne. (Kuva Mtv3.fi)


Jennifer on eittämättä YTN eli ylemmän tason nainen. She's got the look, she's got the money. Tälläkin miehellä täytyy olla joku ässä takataskussaan (tai ehkä lahkeessa). En itse kelpuuttaisi Marc Anthonya sänkyyni, vaikka markkina-arvoni on reippaasti Jenniferiä alempana. (Kuva thehollywoodgossip.com)


Ikeä en ymmärrä ollenkaan. Kotona odottaa tämmöinen helmi, ja mies juoksee Tuksun puutarhan perässä? En tosin ymmärrä myöskään Kiikkoa. Hän katselee Iken touhuja vuodesta toiseen, kuuntelee kylmänrauhallisena (?), kun puhelimeen saapuu tekstiviestejä ja katselee, kun Ike sunnuntain aamupalapöydässä näppäilee puhelintaan samalla, kun Kiikko lukee lehteä ja teeskentelee, ettei tiedä mitä nenän edessä tapahtuu.

Jos olisin Iken naisystävä, olisin hysteerinen joka kerta, kun puhelin piippaisi tekstarin merkiksi tai kun mies näpyttelisi viestiä. Estääkö taloudellinen turva lähtemästä suhteesta? Sokea rakkaus? Kaiken se kestää, kaiken se kärsii? Ike lupasi, että nyt tämä oli oikeasti viimeinen kerta? Tuksun ja Kiikon kuvia katsellessa tulee mieleen, että vetoaakohan Ikeen panda-silmät, glitter-huulipuna ja timanttikorvikset? (Kuvat ksml.fi / vauva.fi)