Väittelin taannoisen deittini kanssa siitä, kumpia löytyy enemmän netistä – salaista seuraa hakevia miehiä vai naisia. Päätin toteuttaa empiirisen tutkimuksen aiheesta hakemalla varattujen profiileita Suomi24-deittipalvelussa. Rajasin hakua siten, että otin hakuun mukaan 18-45-vuotiaat heteromiehet ja –naiset Uudenmaan alueelta, jotka elävät avio- tai avoliitossa tai parisuhteessa.

Tulokset:

  • 335 miestä, joista 25 etsii uutta ystävää, ei siis seksisuhdetta kumppaninsa selän takana. Eli noin 310 miestä, jotka ovat valmiita pettämään kumppaniaan.
  • 49 naista, joista 11 etsii uutta ystävää – toisin sanoen 38 naista, jotka etsivät salasuhdetta.

Tulokset kertovat omaa kieltään eli "voitin" väittelyssä tämän erän

Useat miehet perustelivat pettämistä profiilissaan ”kerranhan täällä vain eletään” –mentaliteetilla tai ”olisi taas kiva tuntea perhosia vatsanpohjassa” –haaveella. Sitten löytyi muutamia, jotka ilmoittivat, että parisuhteessa on kaikki kunnossa, mutta olisi saada jotain säpinää elämään siitä huolimatta. Jotkut ilmoittivat suoraan, että kumppanista on tullut pelkkä kaveri tai että molemmat puolisot elävät omaa elämäänsä eikä heillä ole enää muuta yhteistä kuin lapset.

Naisissa korostui se, että 20-30-vuotiaat naiset tuntuivat enemmänkin etsivät uusia ystäviä, kun taas yli 30-vuotiaat ja erityisesti yli 40-vuotiaat etsivät seksiseuraa. Myös varatut naiset etsivät ”piristystä arkeen” tai ”kaikkea on pakko kokeilla kerran” –henkistä seikkailua. Erikoisuutena löytyi varattu nainen, joka haluaa toteuttaa lakimiehiin liittyvän fantasiansa – no, toiset tykkää palomiehistä ja toiset poliiseista, miksei siis joku voisi tykätä juristeistakin  

Täytyy sanoa, että itseäni ärsyttävät eniten nämä ”kaikki on kunnossa ja parisuhde kukoistaa, mutta haluan seikkailla siinä sivussa” –profiilit. Jollakin tasolla ymmärrän näitä salasuhdetta hakevia ihmisiä, joiden parisuhteessa ei ole jäljellä muuta kuin yhteiset lapset. Tosin mielestäni tässä tilanteessa ero olisi järkevin ratkaisu, sillä luulisi lapsillekin olevan parasta elää onnellisten aikuisten kanssa eikä kahden onnettoman ihmisen kanssa, jotka eivät edes näytä hyvää esimerkkiä ehjästä ja toimivasta parisuhteesta lapsilleen. On toki totta, että pitkäaikaisesta parisuhteesta on vaikeaa lähteä jo taloudellisiakin seikkoja ajatellen, mutta tosiasiassa olen itse ainakin onnellisempi yksin kuin huonossa parisuhteessa.

Nämä ”piristystä arkeen” –profiilit sen sijaan tekevät minut lähinnä surulliseksi. Mikään ei riitä – rinnalla on kumppani, jonka kanssa parisuhde toimii hyvin, on seksiä ja keskusteluita ja hellyyttä ja yhteisiä harrastuksia, mutta hei, kerranhan täällä vain eletään! Näinpä, mutta oikeuttaako se loukkaamaan toista ihmistä paneskelemalla ympäriinsä ventovieraiden kanssa? Kaikkea voi kokeilla, kunhan ei loukkaa siinä sivussa muita. Ai niin, mutta eihän tämä tietysti loukkaa kumppania, kun hänelle ei kerrota asiasta...?